MEYVELERDE ÇİÇEK YANIKLIĞI
MEYVELERDE ÇİÇEK YANIKLIĞI. . Bakteriyel kanser ve zamklanma hastalığını oluşturan Pseudomonas syringae pv. syringae, başta kiraz ve kayısı olmak üzere sert çekirdekli meyve ağaçlarında hastalığa neden olur. Hastalık, ılık ve nemli havayı tercih eden serin ve nemli koşullarda oluşur. Yağmur ve özellikle de çiçeklenme döneminde görülen düşük sıcaklık veya don çiçek enfeksiyonlarının oranını arttırır. Ilık ve kuru hava bakterinin gelişimini engeller. Bakteriler kanserlerin kenarlarındaki kabuk dokusunda kışı geçirir. İlkbaharda bakteri bu kanserlerde çoğalmaya başlar ve yağmurla çiçek ve genç yapraklara yayılır. Gözlerdeki çatlaklardan ve budama yerlerindeki yaralardan bitkiye girer. pek çok bitki türünün yüzeyinde canlılığını sürdürür ve gelişir. Sıçrayan yağmur damlaları ve böcekler yayılmasını sağlar. Hastalığa karşı armut çeşitleri elma çeşitlerinden daha duyarlıdır. Hastalık etmeni çiçek yanıklığı, yapra...
Yorumlar
Yorum Gönder